Ultraviyole UV (mor ötesi) sahteler ve SU ALTI GÖRÜNÜMÜ (ultraviolet fishing lures)

b_2

Tightlines.UV.Lures.Minnow

Uv (mor ötesi) ışık dalga boyu 100-400 nm(nanometre) arası olan ışıktır. İnsan gözü 400-700 nm arasına duyarlıdır ve en son görebildiğimiz ışınma mor rengidir, bu yüzden bundan sonrası mor ötesidir. Bazı balıkların gözlerinde uv ışığına duyarlı  hücreler mevcuttur yani Uv filtreleri yoktur. İnsan gözünde ise bu ışığın göze zararından dolayı filtre bulunur ve büyük bir kısmı retinada emilir.Uv A uv ışığının en büyük kısmını oluşturur, göze en az zararı olandır.Uv B uv ışığının yüzde 5 kısmını oluşturan zararlı kısmı, Uv C ise ozondan geçmeyen en zararlı olan Uv ışığıdır. Daha ışıklı bir ortamda yaşamamız belkide bu dalga boyunu algılayamamızdaki en büyük etken olabilir. Balıkların yaşadığı dünya bizdekinden çok daha karanlıktır ve daha düşük ışıklarda  görme yeteneğine sahip olmak zorundadırlar. Balıkların derisinin üzerinde  uv ışığını yansıtıcı hücreler mevcuttur,bu sayede balıklar yemini yada düşmanını tespit ederler.

uv_shad_baitfish (1)

Örneğin şeffaf olan planktonları bu sayede görürler.Zooplankton, karides, tırsi balığı, kalamar ve birçok sucul böcek uv ışığı yansıtır. Bu durum onları mavi yeşil koyu bir arka planda daha görünür yapar. Gece yıldızlar ve ay Uv ışığı kaynağıdır, balıklar yemini görecek kadar UV ışığı algılarlar.Ayrıca sisli ve kapalı havalarda suyun altında uv ışık hakimdir, güneş ışığında da UV ışığı sabittir. Uv sahteler şarz ihtiyacı duymaz naturaldirler, glow sahteler ise kendileri ışık yayarlar.Uv sahteler doğru yerde kullanıldığında glow sahtelerden daha  başarılı olabilirler.. UV ışığı yansıtabilen sahteler gece çok etkili sahtelerdir. 2mt derinlikte dahi UV ışık yüzdesi natural ışıktan yüksektir . 8 metreden sonra güneş ışığı nerdeyse yok olur, bu metreden sonra UV ışık hakimdir 40 metreye kadar gidebilmektedir. Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi güneş ışığını maviden 100 kat daha fazla emen kırmızı en çabuk kaybolan renktir 5 mt den sonra kaybolmaya başlar..sarı renk 15 mt lere kadar etkili şekilde görülür..Yeşil renk 30 mt lere kadar rengini korur.. Mavi tonları  ise üzerine en az güneş ışığı alan ve YANSITAN renktir bu yüzden su mavi görünür.

Aşağıda sırası ile 20 mt-30mt-40mt-47 mt de renklerin su altı görünümü denenip resimlendirilmiştir.

indir

Bu durumda derinliğe göre fona ters renkde sahteler kullanmak avantajlı gözükmektedir. Aynı zamanda renkler görüldükleri metrelerde ışığı en fazla emen , dolayısı ile aslında o metrelerde en fazla görünen renktir. Bu seçim balığın gördüğü nesneyi doğal olarak algılayacak düzeyde olmalıdır. Örneğin; genelde üstü neon sarı renkler bulanık sularda ve gece tercih edilmelidir, temiz bir havada balık bunun doğal olmadığını kolayca anlayabilir.

Konu hakkında daha geniş bilgi almak için sitemizden iletişime geçebilirsiniz.

http://www.avbaliksepeti.com/


Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.