Doğru Sazan İğnesi (carp hook features)

 

GE DIGITAL CAMERA

CIMG1772

 

Gamakatsu Specimen :

20119190365_gamakatsua1gcarpcoatedspecimenteflonno4

Yarı uzun pala çapraz ,düz uç, düz pala ,düz göz..

No:4

Toplam boy: 20mm

İğne ağırlığı: 0.19 gr

Açma kuvveti : 8.5 kg      No:6    5.5 kg

İç genişlik: 8.7 mm

Çapraz uzunluk: 14 mm  (iğne ucu ile sap arası mesafe)

Bu iğnelerde çapraz yapı olması sebebi ile bir taraftan %90 avcılık sağlanırken diğer taraftan %20 lere düşen avcılık olduğu genel kanı olarak düşünülür. Ben buna katılmıyorum, çok defasında 5 ile 10 kg aralığında sazanların ağzında (sazana zarar vermeden) yaptığım tüm denemelerde  %20 çalışır olarak görülen tarafında en az %50 çalıştığını tespit ettim. ‘Çapraz iğne bir taraftan çalışmaz’ tezi tamamen kafadan atılmış ezber düşüncelerdir.Bununla beraber aynı denemelerde papağan uç yapısına sahip iğnelerin , shrink tube eklenmiş olsa bile dudağa dönmeyerek sazanın ağzından çıktığını net olarak tespit ettim.

DSC_0441

Gamakatsu long claw:

c6b6cff7b1e27580a745245be9de2710--mmf250x250

Uzun kavisli pala, düz uç, düz göz..

No: 6

Toplam boy: 24mm

İğne ağırlığı:  0.16gr

Açma kuvveti :  6.5 kg

İç genişlik:  6.0 mm

Çapraz uzunluk: 16mm  (iğne ucu ile sap arası mesafe)

Bu iğnenin yakalama yüzdesi çok yüksek ancak yakaladıktan sonra çok kolay bir şekilde dudağı yırtıyor.Denemelerimizde bu oran neredeyse %50 lere vardığından dolayı kullanmayı bıraktım.Göründüğü gibi iğnelerin iç genişlikleri damağa oturmada önemli bir veridir,yaptığım araştırmalarda 8.0 mm nin altında iç genişliği olan iğnelerin damağa oturma sorunları olduğu nettir.

Ayrıca esneyebilen özellikte iğneler takıldıktan sonra her gördükleri güç sonrası açılarak ete doğru hareket etmekte ve dudağı yırtma daha az söz konusu olmaktadır..Bilinen aksine yırtılmayı gerçekleştiren illaki ince iğneler değil, kalın yada ince hiç farketmez esnemeyen iğnelerdir.İğnelerde  8 kg açma kuvveti olması sazan avı için çok yeterlidir. Zaten sazan avında  genel olarak kullanılan 0.35 mm bir misinanın düğüm çekeride bunun üzerinde değildir. Bu çeker kuvvetine sahip iç genişliğinin %10 u kadar esneyebilen iğneler mükemmel iğnelerdir.Bu esnekliği sağlayan iğnenin meteryal yapısıdır, içinde bulunan karbon seviyesidir.  Sazan iğneleri ortalama %80 karbon olarak üretilirler, karbon seviyesi ne kadar yüksek ise iğne o kadar sert ve kırılgan olur. Firmaların üretim kaliteleri burada en büyük kalite unsurudur, çeliğe en iyi su veren firma en iyi sazan iğnesini üretir.

Fudo slider carp:(Fox 1 serisi aynı özellikleri taşımaktadır)

indir

Uzun pala, düz uç, içeri %5 eğik göz,

No: 4

Toplam boy:     23.5mm         No:6    20mm

İğne ağırlığı:     0.28gr           No:6    0.18gr

Açma kuvveti : 8.0 kg            No:6    9.5 kg

İç genişlik:  9.0mm                No:6    7.9 mm

Çapraz uzunluk: 14.5mm     No:6     13mm  (iğne ucu ile sap arası mesafe)

Fudo slider carp long shank iğneler çok avcı iğnelerdir , bu iğneden çok verim aldığım dönemler olmuştur. Yine sazanın yem ile beraber ağzında yaptığım denemelerde palanın düz olması sebebi ile iğnenin dönmeyerek tahterevalli etkisi ile ağızdan çıktığı bilinenin aksine net tespitimdir.Ayrıca yakalandıktan sonra balığın kurtulması düz olan pala- iğne ucu kombinasyonu yüzünden kolay olmaktadır, iğne  ete değil dışa doğru hareket etmektedir.Birkaç balık kaçırmakla beraber tavsiyem; bu iğneler kullanılırken balık boşluk verilmeden çekilmelidir.

İğnelerde içeri eğik göz; iğnenin ağızdan çıkış anında alt dudaktan takılmayı sağlamak için, iğnenin dönmesini sağlamak için üretilmişlerdir.

Arkaya eğik göz ise; ağıza iğnenin dik girmesi istendiği durumlar için genelde po up sistemler için üretilmişlerdir. Genelde arkaya eğik göz iğne takıldıktan sonra ağızdan kurtulma yapabileceğinden, ucu papağan olarak dizayn edilirler, bu sayede papağan uç iğnenin ağızdan kurtulmasını zorlaştırır.Aynı zamanda arkaya eğik göz iğnenin giriş açısını genişleterek ucun kolay batmasını yani papağan uçların avcılığını da fazlalaştırır.

Misina yada ip farketmez her zaman ip gözün arkasından öne doğru geçirilir, bu şekilde iğnenin dönmesi ve takılması kolaylaşır.Firmalar iğne yapısına göre uygun yüzdelerde göz eğimini tasarlarlar..

Sonuçta birçok iğne yıllar süren araştırmalar ve birebir sazanın ağzında yaptığım denemelerden sonra, iğnelerde genel olarak aranması gereken teknik özellikleri şu şekilde sıraladım..

1: İğnelerin pala yapılarını YARI LONG SHANK olması, yani toplam boylarının ortalama 20mm -23mm arası olması gerektiği….

Bu sayede shrink tube kullanmadan bu iğneleri kullanabiliyor ve görüntüyü düşürüyorum.Long shank iğnelere veya shrink tube kullanılmış kısa pala bir  iğneye göre daha görüntüsüz ve küçük bir  iğne kullanmış olup, sazan tarafından ağzına girince daha zor farkedilmesini sağlıyorum.Sazan çok uzun iğneleri yada shrink tube kullanılmış iğneleri çok daha çabuk algılıyor.

2: Bu doğru boy seçimi ile beraber çapraz uzunlukları yani iğnenin gözü ile iğnenin keskin ucu arasındaki çapraz mesafenin ki bu açı yakalama açısıdır, 13mm -15mm arasında olmasının bana göre ideal olduğudur.

3:Bir diğer yakalama açısına direk etki eden unsur iğnenin iç genişliğidir .İç genişlik aynı zamanda çapraz mesafe ile birlikte kombinedir. Ayrıca yakalandıktan sonra damağa oturacak yeterli iğne iç genişliğinin belirttiğim gibi  8.0 mm nin üstü olması gerektiğidir.Daha düşük iç genişliğe sahip iğnelerde yakalandıktan sonra  dudak yırtıp kurtulma, ete oturma sıkıntısı daha çok yaşanmıştır.

4: iğnenin pala yapısının kavisli(kurv shank) olması iğnenin yakalama yüzdesini arttırmakta. Ancak kurv shank iğnelerin çoğunun palalarının kısa . Çapraz uzunluklarının kısa olup yakalama yüzdelerinin düşük yapılarının çok kapalı olması , shrink tube gerektirmesi gibi benim bakış açımdan mevcut sıkıntıları var.

5: iğnelerin 0.16 gr ağırlıklardan düşük olduklarında, ağız içindeki su sirkülasyonlarından dolayı damağa oturmadığını düşünüyorum.En verim aldığım iğneler 0.20gr ile 0.30 gr arası ağırlıkta olan iğneler oldu.İğneler aynı boyutlarda olsalarda ağırlıkları farklı olabilir, bunu belirttiğim gibi iğnenin meteryal yapısı ve karbon seviyesi belirler.

Bu verileri topladığımızda aradığımız iğne yıllar sonra şöyle şekilleniyor:

Aradığımız iğne tüm iğne modellerinin en iyi özelliklerini taşımalı….

Long shank iğnelerin AVCI DÜZ UÇ özelliğini …..

Wide gape iğnelerin yakalama açısını yükselten mükemmel İÇ GENİŞLİKLERİNİ….

Kurve shank iğnelerin en iyi takılmayı sağlayan DÖNÜŞLERİNİ , girince çıkmayan KAVİSLİ PALA yapılarını….

Long claw iğnelerin ÇAPRAZ YAKALAMA  UZUNLUĞU gibi tüm iyi özellikleri bir arada taşıyabilecek iğneler…

Türkiyede bu özellikleri taşıyan yada buna yakın özellikler taşıyan bu güne kadar 3 iğneyi beğendim..

Hayabusa H-1               no: 2

indir (1)

Prologic XC 4               no: 4

indir (2)

Hayabusa P-1 bn     no: 4

h_p1

 

 


Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.